Home Gallery Contact

Filip Ivli Timofei

Artistul

English version.
Romanian version.
Italian version.

Nascut la 10 mai 1958, in comuna Sarichioi, judetul Tulcea. Absolvent al scoli Populare de Arta din Constanta,sectia pictura,la clasa prof.Mihai Vatamanu si a celei similare din Tulcea, la clasa prof.Ion Duman.

A participat cu expoziti personale in Sarichioi,Tulcea si Constanta,incepand cu anul 1983 si cu expoziti in strainatate:Toulouse(1995) si Drudas(1995)-Franta.
Din 1974 participa cu expozitii de grup la Botosani, Buzau, Bacau, Dorohoi, Pitesti, Bucuresti, Tulcea, Constanta.
In 1995 efectueaza o calatorie de documentare in Franta,Germania si Spania,pictand la Paris in celebrul cartier Montparnasse si pe Pont des Arts. Lucrari in colecti particulare in tara(Bucuresti, Brasov, Constanta, Craiova,S ibiu, Tulcea, Suceava) si in strainatate(Franta, Italia, Anglia, Germania, Olanda, SUA, Ucraina, Cehia, Spania, Russia).
In acest moment traieste impreuna cu famiglia sa in Italia (Milano) acolo unde in 2001 a participat la un concurs international,obtinand premiul criticii.
In tot acest timp petrecut in milano,creaza si duce in continuare pasiunea sa pentru natura realizand extraordinare opere. Venezia pentru el e al doilea Sarichioi realizand si acolo minunate opere pe care vi le vom prezenta.

Iata ce a scris prof. Adrian Pal(a.n 2001)(artist plastic) in cartea Confluente (pictura si grafica)despre operele sale....
"Peisajul locului natal,Sarichioi,cel care l-a consacrat,ii defineste in modul cel sigur etapele de creatie si numele. Culoarea este adecvata momentului ales actiunii de peste zi de multe ori temperata, grizata, ascultatoare si purtatoare a unui mesaj sincer si clar."
Fiind un mare iubitor al naturii si frumusetilor ei, Filip I.Timofei,transpune intr-o viziune personala noi momente emotionante demonstrand ca drumul spre perfectiune este delicat si dificil. Dupa cum vedem in operele sale reusim sa valutam cunoasterea desenului si a culori, stiind sa imbine culoarea cu lumina reusind sa creeze adevarate emotii artistice,mergand,uneori,pana la desavarsire. In unul din vernisajele sale (a.n.1994),Gheorghe Neatza a scris:

"Iata o expozitie,marturie a unei indelungi si rabdatoare initieri, cu etape care ne sunt relevate de o viziune care parcurge coerent,cu anumita lentoare,multiplele ipostaze ale pictorului."

......si adauga..."Existenta artistica a lui Filip I.Timofei este strict legata de natura si natura iubeste intodeauna un artist care incearca sa o puna in valoare". Putem spune ca "Filip I.Timofei continua o traditie recunoscuta a lirismului peisagistic,pornind de la observatiile directe si de la emotiile trairilor proprii,surprinzandu-ne cu sesizarea dimensiunilor afective ale unui loc si particularitatilor de culoare,lumina atmosfera ale unui anotimp.

Instaladu-si sevaletul in plein-air,el lucreaza cu o bucurie si cu o patima care duce pana la uitarea de sine,ascultandu-si impulsul launtric ca pe un crez estetic,in mijlocul spectacolului trait al naturii.


Indiferent de anotimp,un lirism cald si senin,precum si o cordialitate sincera asigura comunicarea neingradita intre tablou si privitor. Filip I.Timofei te uimeste cu simplitatea deosebita a unui artist innascut, care stapaneste calitatea si echilibrul compozitiei,iar comunicarea prin imagine are valentele unui ritual zilnic.

Una din principalele puncte de creatie ale artistului a fost peisajul dobrogean,iar Vasile Dragusanu(a.n.1994) a evidentiat acest lucru zicand:"Peisajul dobrogean in general si cel tulcean in special au oferit intodeauna marilor pictori subiecte de inspiratie dintre cele mai fericite.

Dunarea, marea si delta, cu luminile lor ireale, ne apropie inca odata de cer.

Oricine picteaza pe aceste locuri nu poate sa nu fie influentat de minunea culorilor, iar Filip I. Timofei demonstreaza aceasta prin peisajele aflate pe simeze".

In prezent Filip I.Timofei incearca sa duca mai departe pasiunea sa pt natura pictand in Milano,Como si pe deasupra Venezia acolo unde pictorul creaza si in acelasi timp retraieste cu nostalgie timpurile de odinioara petrecute pe meleagurile natale.


Vizitati sectiunea de imagini

email: filiptimofei@yahoo.com
Informatii: (0039)3890374624